.

Waarom zelf een composiet hekwerk plaatsen?

Een composiet hekwerk zelf plaatsen heeft verschillende voordelen. Je bespaart niet alleen flink op arbeidskosten, maar het geeft ook veel voldoening als je het project met eigen handen hebt voltooid. Met de juiste materialen van MT Hekwerken en dit stappenplan kun je in een weekend je tuin transformeren.

“Veel mensen denken dat het plaatsen van een composiet hekwerk ingewikkeld is, maar met de juiste voorbereiding kan iedere doe-het-zelver dit succesvol uitvoeren. De systemen zijn speciaal ontworpen om het plaatsen zo eenvoudig mogelijk te maken.”
Maikel – Hekwerk specialist

Bovendien zijn de composiet schuttingen van MT Hekwerken niet alleen mooi en duurzaam, maar ook eenvoudig te installeren met ons gebruiksvriendelijke systeem.

Benodigdheden voor het plaatsen van composiet hekwerk

Voordat je begint met het plaatsen van je composiet hekwerk, zorg je dat je alle benodigde materialen en gereedschappen klaar hebt liggen. Zo voorkom je dat je halverwege het project nog naar de bouwmarkt moet.

  • Composiet hekwerkdelen
  • Palen (beton of aluminium)
  • Betonmortel voor het vastzetten van de palen
  • Waterpas
  • Schep of grondboor
  • Meetlint en potlood
  • Rubber hamer
  • Handzaag of elektrische zaag voor composiet
  • Schroeven en boormachine

Met de juiste materialen ben je al halverwege het succes. MT Hekwerken biedt complete pakketten aan waarbij alle onderdelen perfect op elkaar aansluiten, wat het installatieproces nog eenvoudiger maakt.

Stappenplan composiet hekwerk plaatsen

Het plaatsen van een composiet hekwerk bestaat uit verschillende stappen. Volg dit stappenplan voor het beste resultaat:

Stap 1: Voorbereiding en planning

Begin met het bepalen van de exacte locatie van je hekwerk. Meet zorgvuldig de lengte op en markeer de plekken waar de palen komen. Controleer of er geen kabels of leidingen in de grond liggen op de plekken waar je gaat graven.

Plan ook vooraf de juiste paalafstand voor je composiet schutting. Bij de meeste systemen is een afstand van 180-200 cm tussen de palen ideaal. Check altijd de specifieke instructies van jouw hekwerksysteem, want de ideale afstand kan verschillen per type.

Stap 2: Gaten graven voor de palen

Graaf gaten van ongeveer 60-80 cm diep en 30 cm breed. De exacte diepte hangt af van de frostlijn in jouw regio en de hoogte van je hekwerk. Hoe hoger het hekwerk, hoe dieper de palen moeten staan voor optimale stabiliteit.

Zorg ervoor dat de bodem van het gat iets breder is dan de bovenkant, als een soort omgekeerde kegel. Dit geeft extra stabiliteit aan de paal wanneer het beton is uitgehard.

Stap 3: Palen plaatsen

Plaats de eerste paal in het gat en controleer met een waterpas of deze perfect verticaal staat. Vul het gat met sneldrogende betonmortel volgens de instructies op de verpakking. Houd de paal op zijn plaats tot het beton begint uit te harden.

Herhaal dit proces voor alle palen, en gebruik een gespannen touwtje tussen de eerste en laatste paal om ervoor te zorgen dat alle palen in één rechte lijn staan.

“Mooie schutting, goede kwaliteit en fijne service. Levertijd stond op een heel aantal weken, maar konden hem al veel eerder ophalen. Het zetten van de schutting was ook geen enkele moeite. Dus al met al mooie schutting met fantastische service.”
Tom L.

Stap 4: Onderste profielen bevestigen

Nadat het beton volledig is uitgehard (meestal na 24-48 uur), kun je beginnen met het bevestigen van de onderste profielen tussen de palen. Zorg ervoor dat deze perfect horizontaal liggen met behulp van een waterpas.

Stap 5: Composiet delen plaatsen

Plaats de composiet delen één voor één in de profielen. Begin onderaan en werk naar boven. Bij sommige systemen klikken de delen in elkaar, bij andere systemen schuif je ze in de rails van de palen.

Mocht je composiet delen op maat moeten zagen, gebruik dan een fijntandige zaag of een cirkelzaag met een speciaal blad voor composiet materiaal.

Stap 6: Bovenste profielen en afwerking

Plaats tot slot de bovenste profielen om het hekwerk af te werken. Controleer nogmaals of alles waterpas en stevig staat. Je kunt nu ook eventuele afwerkingselementen zoals afdekkapjes voor de palen bevestigen.

Met de configurator van MT Hekwerken kun je precies bepalen welke onderdelen je nodig hebt voor jouw project, zodat je zeker weet dat je niets vergeet.

Veelgemaakte fouten bij het installeren van composiet hekwerk

Om een succesvolle installatie te garanderen, is het belangrijk om deze veelgemaakte fouten te vermijden:

  • Palen niet diep genoeg plaatsen, waardoor het hekwerk instabiel wordt
  • Onvoldoende rekening houden met uitzetting en krimp van composiet materiaal
  • Verkeerde afstand tussen de palen, wat tot doorbuiging kan leiden
  • Niet waterpas werken, waardoor het eindresultaat scheef staat

Door deze valkuilen te vermijden en zorgvuldig te werken, zorg je voor een professioneel eindresultaat dat jarenlang meegaat.

Praktische tips voor het plaatsen van composiet hekwerk

Deze praktische tips maken het plaatsen van je hekwerk nog eenvoudiger:

  • Werk bij voorkeur met twee personen, vooral bij het plaatsen van de palen
  • Laat het beton goed uitharden voordat je verder gaat met de volgende stappen
  • Houd ongeveer 5 mm ruimte tussen de composiet delen en de palen voor uitzetting bij warm weer
  • Maak de bovenkant van het betonnen fundament iets schuin, zodat regenwater weg kan lopen

Door deze tips op te volgen, maak je het installatieproces een stuk gemakkelijker en het eindresultaat nog beter.

Ben je enthousiast geworden om zelf aan de slag te gaan met je composiet hekwerk? Bij MT Hekwerken vind je alle materialen van topkwaliteit die je nodig hebt, plus deskundig advies. Neem vandaag nog contact met ons op voor een persoonlijk advies of bekijk ons uitgebreide assortiment online!

Neem contact met ons op

 

Veelgestelde vragen over composiet hekwerk plaatsen

Kan ik zelf een composiet hekwerk installeren zonder ervaring?

Ja, met de juiste materialen en instructies kan elke doe-het-zelver een composiet hekwerk plaatsen. De systemen van MT Hekwerken zijn speciaal ontworpen voor eenvoudige installatie.

Wat is de ideale paalafstand voor een composiet schutting?

Voor de meeste composiet schuttingen is een paalafstand van 180-200 cm ideaal. Dit voorkomt doorbuiging en zorgt voor optimale stabiliteit.

Hoe lang duurt het om een composiet hekwerk te plaatsen?

Afhankelijk van de lengte van het hekwerk en je ervaring, kun je rekenen op ongeveer een weekend werk. Het uitharden van het beton neemt de meeste tijd in beslag.

Ben je enthousiast geworden om zelf aan de slag te gaan met je composiet hekwerk? Bij MT Hekwerken vind je alle materialen van topkwaliteit die je nodig hebt, plus deskundig advies. Neem vandaag nog contact met ons op voor een persoonlijk advies of bekijk ons uitgebreide assortiment online!

Onze composiet schuttingen

x
Woensdag 2 juli zijn we telefonisch bereikbaar tot 12:00. We helpen je graag verder per mail.