1. Bepaal het doel van de poort

Als eerst is het van belang je af te vragen wat het uiteindelijke doel is van de poort. Dient hij voornamelijk voor de sier of is privacy creëren belangrijk voor jou? En ga je de poort zeer intensief gebruiken of zijn de keren dat hij jaarlijks open- en dichtgaat op één hand te tellen? Al deze afwegingen spelen mee in je uiteindelijke keuze. Zodra je het doel van de poort helder hebt, ben je klaar om het verdere stappenplan te doorlopen.

2. Kies het gewenste materiaal

Welk materiaal jouw nieuwe poort krijgt, dat is misschien nog wel de lastigste afweging van allemaal. Want waar je tuinpoort uit vervaardigd is, dát bepaalt voor een groot deel of hij in het oog springt of niet. Om de juiste keuze te maken dien je jezelf een aantal vragen te stellen.

Hoe ziet de rest van de tuin eruit?

Natuurlijk is het wel zo leuk als de tuinpoort matcht met de rest van de tuin. En daarmee doelen we met name op het hekwerk. Heb je een metalen tuinafscheiding, dan is een poortdeur van metaal de meest logische keuze. En als je een houten schutting hebt, dan kun je waarschijnlijk het best gaan voor een poort van hout. Variëren kan natuurlijk ook. Hoewel dit minder vanzelfsprekend is, kan dat ook een erg leuk beeld geven.

Hoeveel waarde hecht jij aan privacy?

Bij stap 1 heb je reeds bepaald of jouw poort privacy moet waarborgen. Is dat het geval? Dan is het van belang een poortdeur te kiezen zonder openingen. Een exemplaar van hout is hiervoor de meest populaire optie. Maar ook dubbelstaafmatpoorten zijn hiervoor geschikt. Want deze zijn dan wel transparant; als je ze voorziet van hippe vlechtbanden creëer je alsnog de gewenste privacy.

Hoe intensief ga je de poort gebruiken?

Ook deze vraag heb je als het goed is al beantwoord bij stap 1. Was de conclusie dat je jouw poort vaak gaat openen en sluiten? Dan is het aan te raden voor een metalen variant te gaan. Deze zijn over het algemeen net wat steviger dan exemplaren van hout. En bij intensief gebruik gaan die dus wat langer mee.

3. Maak een keuze over de kleur

Ben je erover uit welk materiaal jouw nieuwe tuinpoort krijgt? Dan is de volgende stap om de kleur te bepalen. Een betoog over welke kleur het leukst of het verstandigst is geven we je niet. Waarvoor je het best kunt gaan, dat hangt immers volledig af van jouw smaak en voorkeuren. De enige tip die we je kunnen geven: ga op je gevoel af en kies voor de kleur waarvoor jij warmloopt.

4. Bepaal of je een enkele of dubbele poort wil

Tot slot een afweging die om de hoek komt kijken: neem je een enkele of een dubbele poort? Meestal kiest men voor een enkel model, maar in sommige gevallen is een dubbele variant uit praktisch oogpunt een betere optie. Bijvoorbeeld als er een scootmobiel, rolstoel of auto doorheen moet passen.

Keuze gemaakt?

Heeft dit blog duidelijkheid geschept? En weet je welk type tuinpoort je wil? Mooi! Neem snel een kijkje tussen onze poorten en bestel jouw favoriet meteen. Neem voor vragen, hulp en/of advies gerust contact met ons op. We staan je graag te woord.