.

Erfafscheiding regels: mag je zomaar een hekwerk plaatsen?

Je wilt een hekwerk plaatsen om jouw erf af te sluiten. Mag dit zomaar? Hier is geen eenduidig antwoord op te geven. Er zijn namelijk allerlei regels verbonden aan het plaatsen van een erfafscheiding. Als je deze in acht neemt, zal het eenvoudig zijn om een hekwerk te plaatsen. Het is allereerst belangrijk om vast te stellen waar de erfgrens ligt. Waarom? Dit is de grens tussen jou en je buren. Een erfafscheiding mag zonder overleg op jouw eigen erf geplaatst worden, maar plaats je het hekwerk op de erfgrens, dan komen hier meer erfgrens regels om de hoek kijken. Je bent namelijk samen met jouw buren verantwoordelijk voor deze erfgrens. Dit betekent dat het plaatsen van de afscheiding in dit geval in overleg moet gaan. Je zult dus eerst toestemming van de buren moeten vragen. Dit betekent dat de kosten van de erfafscheiding ook samen betaald kunnen worden.

Hoe hoog mag een schutting zijn tussen buren?

Het is ook zaak dat u de schutting niet te hoog maakt. Ook voor de hoogte van de schutting zijn diverse erfafscheiding regels opgesteld. De schutting mag namelijk niet hoger zijn dan twee meter tussen jou en je buren. Ook achter of naast het huis (waar geen buren wonen) is dit de norm voor de hoogte van de erfafscheiding. Als je van plan bent om een schutting te plaatsen tussen jou en je buren, is het verstandig om dit altijd te overleggen. Ook als je de schutting plaatst op jouw eigen deel van het erf, is een overleg altijd wenselijk. Zo weten de buren wat je van plan bent en zal er geen vervelende verhouding ontstaan.

Hoe hoog mag een schutting zijn in de voortuin?

Voor de voortuin gelden andere regels voor de erfafscheiding. De voortuin bepaalt meestal het aanzicht van de woning en heeft ook invloed op de wijk. Wil je een hekwerk in de voortuin plaatsen, dan mag deze maximaal één meter hoog zijn. De schutting voortuin regels zijn strenger dan de achtertuin, omdat dit vaak direct is te zien bij de woning. Voor bomen en heggen is echter geen maximale hoogte. Let er wel op dat deze niet te dicht bij de erfgrens staan.

Regels erfafscheiding: neem ze in acht

MT Hekwerken helpt je graag bij het vinden van een passende erfafscheiding. Heb je nog vragen over de regels of ben je bang dat het hekwerk niet aan de regels voldoet? Neem gerust even contact met ons op. Wij adviseren je graag over de mogelijkheden.

 

Bekijk onze hekwerken