Stap 1. Verzamel de benodigde materialen

Een goed begin is het halve werk. En zo geldt dat ook bij het inmeten van je hekwerk. Met de juiste materialen ben je goed voorbereid en is je meting zo betrouwbaar mogelijk. Verzamel daarom:

  • Een meetlint of een rolmaat. Het liefst een die veel lengte heeft; dat maakt het meten makkelijker.
  • Pen en papier. Om de gemeten maten direct te kunnen noteren. Het best is om dit te doen middels een eenvoudige situatieschets.
  • Een helpende hand. Trommel je vriend, vriendin, buurman of buurvrouw op en vraag of hij/zij even wil assisteren. Samen houden jullie het meetlint makkelijker recht en bovendien heb je zo iemand die de schrijf-/noteertaak op zich kan nemen.
  • Eventueel: een huishoudtrap. Ben je van plan een wat hoger hekwerk te nemen? Een huishoudtrap kan dan handig zijn om ook eenvoudig te kunnen meten in de hoogte.

Stap 2. Meet de lengtes van alle rechte stukken op

Heb je alle benodigde materialen paraat? Dan is het tijd om daadwerkelijk te gaan meten. Meet eerst de lengte op van ieder recht stuk (dus van hoek tot hoek). En noteer iedere onafhankelijke lengtemaat helder op papier; bijvoorbeeld middels een schets.

Let op: Wil je een poort tussen je hekwerk plaatsen? Ook dat dien je mee te nemen in je meting! Houd in dat geval aan dat:

  • Vanaf de hoek tot aan het begin van de poort één recht stuk is.
  • Vanaf het eind van de poort tot aan de andere hoek ook één recht stuk is.

Ter voorbeeld: krijgt jouw hekwerk een rechthoekige vorm met poort ertussenin, dan betekent dat dus dat er vijf rechte stukken zijn. En dat je vijf metingen dient te doen.

Nog geen poort gekozen? Bekijk ons assortiment hekwerk poorten hier.

Stap 3. Bereken hoeveel matten/vakken je nodig hebt

Als het goed is heb je nu voor ieder recht stuk een lengtemaat op papier staan. De volgende stap is om voor ieder recht stuk te berekenen hoeveel matten/vakken je hiervoor nodig hebt.

Een vak van een spijlen hekwerk heeft een standaardbreedte van 2,2 meter en één dubbelstaafmat is standaard 2,5 meter breed. Je dient het aantal matten/vakken dat je nodig hebt voor een recht stuk altijd af te ronden naar boven. Vervolgens kort je hem dan eenvoudig in tot de juiste maat met een slijptol.

Ter voorbeeld: heb je een recht stuk dat 19,50 meter lang is en wil je hier een dubbelstaafmat hekwerk plaatsen? Dan heb je 8 matten nodig. Je deelt de lengtemaat (19,50) door de maat van de mat (in dit geval 2,5). Het getal dat hieruit komt (7,8) rond je af naar boven, naar een rond getal. Zo kom je uit op 8 matten.

Stap 4. Tel het aantal benodigde matten bij elkaar op

Heb je voor ieder recht stuk berekend hoeveel matten of vakken je hiervoor nodig hebt? Tel die aantallen dan vervolgens bij elkaar op. Nu weet je hoeveel matten of vakken je in totaal moet bestellen.

Stap 5. Bepaal de hoogte van je hekwerk

Nu helder is hoeveel matten of vakken je nodig hebt voor je hekwerk, rest je nog één ding: de hoogte bepalen. Meet de afstand vanaf de grond tot aan de plek waar je je hekwerk wil laten eindigen.

Bestellen maar!

Aantal benodigde vakken/matten berekend? En de gewenste hoogte bepaald? Bestellen dan maar! Koop jouw dubbelstaafmat hekwerk of spijlen hekwerk vandaag nog óf neem vrijblijvend contact met ons op als je toch nog extra hulp nodig hebt.